Mindfullt: Lukta dig lycklig!

Tänk: var vore livet utan dofter och lukter?

Hur fungerar lukt?

Luktcentrum finns i hjärnan. Vi har 100 miljoner luktceller i näsan och dessa celler reagerar när luktmolekyler når cellerna. Varje luktcell har receptorer som är känsliga för sin speciella luktmolekyl. När vi känner en lukt förenas molekylen till specifika luktcellen. Sedan aktiverar cellen en elektrisk signal som skickas till hjärnan, och impulserna från luktcellerna leds genom luktnerven till hjärnans luktcentrum. Luktcentrum har i sin tur kontakt med den del av hjärnan som hanterar våra känsloupplevelser. 

Lukter är häftiga och starka saker i vårt liv och omgivning. Dofter kan få oss mer fokuserade, förbättra minnet, gör ass glada – och även minska stress. 

Vi människor har omkring 1000 doftgener och vi kan komma ihåg 10 000 olika dofter. Man har också kunnat bevisa med forskning att hela 75% av våra dagliga känslor påverkas av dofter, och att vi kan förbättra vårt humor upp till 40% med hjälp av dofter som vi upplever som njutbara och tilltalande.

Doft spelar också roll för hur vi reagerar inför varandra utan att vi är alltid medvetna om det!

Lukta dig lycklig på ett mindfullt sätt:

Med lite roliga övningar kan du träna upp din luktsinne till oanade höjder och sedan upptäcka hur fantastiska dofter är som mindfulness i vardagen!

Dofter och lukter har en enorm påverkan på våra känslor och hur vi mår. Vi reagerar på dofter på många olika – både medvetna och omedvetna – plan.

Utan luktsinne kan vi inte smaka – och ju mer vi utvecklar luktsinnet desto mera smaker kommer vi också att kunna känna och förnimma!

Visst kan du minnas en doft från länge sedan? Dofterna är sammankopplade med barndomshem, personer, upplevelser, uppväxt, samhällen och våra minnen. Kommer du ihåg hur det doftade hos farmor och farfar? Hur doftade din älsklingsleksak när du var liten?

Dofter återskapar minnen och stimulerar hjärnan – och vi kan till och med tillfälligt väcka en dement hjärna med dofter.

”Lukta mindfullt” betyder att du börjar aktivera ditt luktsinne i vardagen och sedan känner efter och upplever hur de olika dofterna påverkar dig. Att lukta är att upptäcka!

Innan du har väckt och tränat upp din luktsinne är du oftast mest medveten om obehagliga och ”farliga” dofter som lukten av avlopp, brandrök, mögel, ruttna livsmedel osv. Vår hjärna har blivit upplärd sedan barndomen att dessa dofter betyder ”fara och se upp!” 

Tänk efter hur otroligt betydelsefull och stark luktsinnet är i själva verket; tänk doften av varma kanelbullar, sommarsolvarma jordgubbar, ren tvätt, havet på sommaren eller doften av en varm glögg. Visst blir du nostalgisk och det vattnas i munnen! Visst skapar taken av doften av ren tvätt och varm sommarhav mysiga känslor i kroppen?

Hur luktar du dig lycklig?

Börja med köket. Öppna kryddskåpet eller skafferiet och välj tre eller fyra olika kryddor eller livsmedel med olika och väldefinierade dofter; t ex kanel, kaffe, nejlika, basilika, peppar eller timjan. Lukta och blunda – och tänk på en känsla eller minne du kan sammankoppla med doften. 

Koncentrera och fundera på följande:

Var befann du dig?

Vad åt du någonting? 

Hur var omgivningen eller vädret? 

Vilka personer var med? 

Vilka känslor skapar doften hos dig?

Upprepa och testa din övning under ett par dagar med olika kryddor och livsmedel.

Nästa övning är att du endast blundar och tänker att du äter sommarsolvarma jordgubbar eller sakta skalar en väldoftande mandarin eller apelsin –  eller äter surt och salt salmiak: tänk att du håller maten i handen och sakta sakta stoppar sakerna i munnen. Visst börjar det vattnas i munnen! Tänk nu även hur dessa livsmedel luktar – och sedan sakta ät sakerna utan att du har de i handen i själva verket.

När du har lekt med olika slags dofter och lukter på ett mindfullt sätt kommer ditt liv blir flera nyanser rikare: du kommer att kunna känna och uppleva flera olika dofter runtomkring varje dag. Du kommer att upptäcka hur vissa dofter gör dig glad och andra får dig att slappna av. Och under tiden har du lärt att stanna upp, urskilja och förnimma nya saker från din dagliga omgivning – och Voilà: ditt liv har blivit mycket rikare!

Dofter skapar rum och utrymme:

Oliva Jezler är doftdesigner och doftstrateg som har forskat dofter som osynliga strukturer och rytmer i vår omgivning. Hon berättar att dofter är inte bara saker som förstärker miljöer; utan dofter skapar ett slags levande landskap och varje dag rör vi i – medvetet eller omedvetet – genom detta spännande doftlandskap. Med hjälp av dofter kan vi också separera och skapa mer utrymme vad i själva verket har, säger hon. T ex moderna flygplan har i dag avancerade och datorstyrda system som förse kabinen med olika dofter under olika faser av långa flygningar: man parfymerar kabinen med lavendeldoft när det är dags att koppla av och sova på nattflygningar – och precis innan landningen används ofta uppiggande apelsindoft som gör oss alerta och glada. 

Så slutligen påstår jag att Lilla Tjuren Ferdinand hade rätt när han ville sitta under sin korkek och lukta på blommorna – och bara vara lycklig!

Att lukta på dofterna är lycka!

Lär dig mer om dofterna och hjärnan:

Fantastisk skönlitteratur:

Marcel Proust: På spaning efter den tiden som flytt. (https://litteraturhistorien.se/marcel-proust.html)

Rhadika Jha: Lukt. (https://www.bokborsen.se/view/Jha-Radhika/Lukt/5000580)

Patrick Süskind: Parfymen. (https://www.wwd.se/bocker/155863/parfymen/)

Filmversion av boken ”Parfym”:

Film: Perfume: The Story of a Murderer (Trailer finns på YouTube)

Vetenskapligt om dofters påverkan:

Nobellprisstudie om dofter: 

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2004/press-release/

Oliva Jezler doftdesigner och strateg:

https://www.smell-x.com

Om doftdesign och dofternas påverkan:

https://www.futureofsmell.com

”Ännu doftar kärlek” av Marie Fredriksson på Spotify:

One thought on “Mindfullt: Lukta dig lycklig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *