VILSE I PANNKAKAN? VAD ÄR MENINGEN?

Vem har inte frågat ”Vad är mitt syfte med livet?

Aristoteles grubblade över livets syfte redan år 4 före Kristus och skapade hans teori om teleologi. Enligt teleologin ”Allt i livet har sin mening.”

Det är inte alltid så enkelt och lätt att tro på Aristoteles filosofi när vi snurrar runt i tillvaron i dagens superteknologiska existens och när sociala medier bombarderar oss med bilder om ”det lyckliga och meningsfulla livet”.

En del människor använder sin tid att reagera på situationer som andra har hamnat i istället för att fundera på egna behov och egna värderingar som skapar deras eget liv.

Några tror att livets meningen är att ha massa kortsiktiga mål – och fantisera att när alla dessa mål är uppfyllda skulle livet plötsligt vara meningsfullt?

Det finns några saker som hindar dig att hitta ditt syfte med livet:

1. Behov av säkerhet

Vi vill vara säkra. Att känna sig säker och har ett stabilt tillvaro är en av våra djupaste mänskliga behov.

Många av oss skapar en spindelnät av rutiner som in sin tur får oss att tro att vi är säkra. Rutiner kan vara bra och nyttiga – men de kan också bli en fälla och tvångströja i tillvaron.

En rutin är i grunden en tidssparande åtgärd som sparar mental energi. Samtidigt kan rutinens trygghet stoppa oss att utvecklas både känslomässigt och fysiskt. Rutiner kan även hålla oss kvar i relationer som är ohälsosamma eller låsa oss i arbeten som tär på oss och gör oss inte lyckliga och motiverade.

Rutinens trygga och tunga tvångströja tynger mer och mer ner oss och hindar oss att hitta syfte med tillvaron. Vi har blivit livets robotkvinnor och robotmän som gått på tråkiga rutin dag efter dag.

2. Rigida och stenhårda övertygelser

Om vi tror på svenska Jäntelagen och börjar tro att att vi inte är tillräckligt bra, att vi inte förtjänar att vara lyckliga – eller tjatar att livet är trist – kommer detta till slut att leda till begränsande beteenden och övertygelsen att vi är skapta för att misslyckas. Detta blir till slut en form an självsabotage som får oss att bli ännu mera rädda för framtiden.

Summan på dessa är att vi blir fastlåsta i övertygelser som skapar oss en falsk trygghet och förhindrar oss att upptäcka nya saker och växa som människor.

Hur hittar vi syftet med livet?

1. Stanna upp och fråga dig följande:

”Hur kan jag vara lycklig?” och

”Vad är mitt syfte med livet?”

Oftast har dessa två frågor samma svar.

Det du behöver finns inom dig själv och du kan inte hitta svaret genom att lyssna på andras åsikter och söka andras bekräftelse och godkännanden.

Det som hindrar dig att se syftet är dina egna och begränsande övertygelser. För varje begränsande övertygelse du hittar och sedan tar bort från ditt liv kommer du att få plats för nya saker som utvecklar dig och ger dig större självmedvetenhet och självrespekt. 

När du har kontroll över dina känslor har du även bra kontroll över ditt liv.

2. Sätt syfte före målet

Kortsiktiga mål är bra hjälpredor och problemlösare – men om du bara fokuserar att klara av alla kortsiktiga mål i tillvaron kommer du aldrig att hitta din passion i livet eller hitta ditt syfte.

Fråga dig själv när du sätter upp dina mål: ”Hur kommer detta att hjälpa mig att känna mig mer uppfylld? Hur hänger detta ihop med mitt syfte?”

Om dina mål saknar ett längre tidsperspektiv kommer du att bara känna dig en kortvarig lycka av din prestation. Du har bara klarat av en rutinsak i livet.

3. Upptäck det du har

När du upptäcker det du redan har kommer att sluta leva i rädsla för att du slösar bort ditt liv. Du börjar attrahera positivitet och glädje till ditt liv. Då har det att att hitta sitt syfte blivit en spännande upptäcksresa och slutat vara ett stressigt kortsiktig mål.

Upptäck sköna saker i naturen och runtomkring dig och öppna dina ögon för livet. Visst – livet är orättvist ibland – men samtidigt är livet fullt av skönhet och godhet.

4. Äg ditt liv

Kom ihåg: Ett beslut som fattas av rädsla är alltid fel. Du får inte låta dig drivas av rädsla eller ångest.

Du måste sluta tro på Jäntelagen och sluta ”spela offret” om du vill äga ditt liv. När du förstår och medger att varje omständighet i ditt liv är ett resultat av dina egna beslut – inte någon annans – börjar du äga ditt liv. Då tar du själv ansvar för att hitta ditt syfte istället för att skylla på andra eller försöka följa andras krav på dig. 

Sann tillfredställelse kommer från att du börjar designa ditt eget liv. Då låser du upp det extraordinära och magiskt vackra i livet. För att hitta ditt syfte måste du bestämma vad som verkligen är rätt för dig och veta det i ditt hjärta och själ.

5. Vad ger dig glädje?

Se tillbaka på ditt liv och kom ihåg de tillfällen då du kände mest glädje.

Var det när du träffade din partner? Var det när du gjorde en lyckad presentation på jobbet? Var det när du skapade konst eller hjälpte andra? 

Dina passioner och syften finns alltid där var dina glädjen finns!

Fundera vad du är bra på? Är du en bra lyssnare? Lagar du megagott mat? Kan du rita eller sjunga? Är du bra med djur?

När du tittar noga på aktiviteter eller färdigheter som kommer naturligt och som ger dig glädje, kommer du automatiskt att hitta dina passioner som du kan förvandla till syfte – och kanske till och med en lönsam karriär i livet.

6. Skapa din vision av livet

Att skapa en livsvision innebär att identifiera hur livet skulle se ut om du levde upp till din fulla potential. Detta kommer att hjälpa dig att utveckla ett färdplan som guidar dig i rätt riktning.

Innan du kan fråga dig själv “Vad är mitt syfte?” du måste först fantisera och veta hur en idealvärld ser ut för dig – och hur du passar in i den.

7. Vad är dina riktiga behov?

Några människor vet inte vad de ska svara när de frågar sig själva ”Vad är syfte med livet?”

Om du är en av dessa personer hjälper det att undersöka de sex mänskliga grundläggande behoven:

De sex mänskliga grundbehoven är: 1. säkerhet, 2.betydelse, 3.variation, 4.kärlek 5.anknytning och 6.tillväxt – och dessa grundläggande behov påverkar varje beslut du fattar i livet.

Om du inte är medveten om dina egna behov kan du leva med en falsk känsla av syfte; leva i en tillvaro som är baserad på andras förväntningar på dig.

Visst – du kan nå toppen av karriärstegen, hitta den “perfekta” partnern eller vara i ditt livs bästa fysiska form – men: hur än du gör  känner du inte dig lycklig. Uppfyllelse börjar alltid med dina innersta behov – inte att uppfylla andras krav och förväntningar på dig!

8. Vad är din story?

Du kan upptäcka det du inte inser genom att skriva ner din story.

Gör så hör: Skriv ner vilka styrkor du har som har hjälpt dig att ta genom igenom tuffa tider i livet? Skriv ner hur andra personer har hjälpt dig? Hur du har hjälpt andra? Hur har du börjat en sak? Hur har du avlutat en annan sak?

När vi skriver ner saker organiserar vi våra tankar. När vi sedan läser vad vi har skrivit kommer vi eventuellt att upptäcka nya kunskap och förmågor vi inte ens visste vi redan hade.

Dagbok är inte alls så dumma och überurgammalmodiga saker: att skriva och läsa dagbok har visat sig att förbättra minnet, minska stress och visa oss vad är verkligen viktigt i livet. När vi upptäcker detta är vi närmare att upptäcka och förverkliga vårt syfte.

9. Ta tid för dig själv

Om och när du känner dig uttömd på jakt efter mening med livet, ta dig tid för egenvård som kan vara allt från att unna dig en spadag till att att läsa en bok i parken. Det är genom att titta inåt som du kan identifiera dina värderingar – och upptäcka de övertygelser du har i livet. Ta det lugnt och stanna upp: om du använder all din tid på att springa från ett engagemang till ett annat har du aldrig tid att återknyta kontakten med dig själv.

Du kommer inte att hitta ditt syfte utan att först ta ett steg tillbaka och koppla av. Se till att du schemalägger tillräckligt med personlig tid för att minska mentala bullret och kraven från den yttre världen och unna dig tid att fokusera på vad du vill.

10. Ingen är perfekt

Acceptera dina egna begränsningar.

Lär känna dig själv bit för bit och ta rollen som observatör. När du övar självmedkänsla samtidigt som du bygger självmedvetenhet, kan du hitta den meningen du söker.

Det är helt okej att tidvis känna sig vilse i livet och vara  desorienterand. Självmedkänsla är att ha tålamod med dig själv.

Alla som någonsin har frågat sig “Vad är mitt syfte?” började från en plats av osäkerhet. Deras tveksamhet blev sedan en nyfikenhet att utforska sig själv – och det var just det det som fick dem att finna större mening i tillvaron.

11. Hitta gemenskapen

Hitta det var du passar in!

Ditt syfte i livet handlar ofta om att upptäcka var du passar in. När vi träffar ”rätta människor” känner vi att vi är ”hemma”: vi är avslappnade och tillfredsställda och kan verkligen vara oss själva bland och tillsammans med andra personer.

Följ dina passioner och drömmar för att hitta din gemenskap. Gå med i en volontärgrupp. Ta en lektion för att utveckla en färdighet du tycker om. Sök gemenskap och support online på Internet. Hitta andra som gillar samma musik, böcker eller pjäser. 

Ordspråket “Du är som dina vänner är!” är faktiskt sant – och när du hittar rätt gemenskap blir det bra!

12. Släpp det som inte mera känns kul

En av de svåraste delarna med att lära sig hur man hittar sitt syfte är att släppa taget om gamla identiteter och intressen som inte längre tjänar oss.

Jobbigt – men det är något som måste göras för att utvecklas.

När du slutar söka extern bekräftelse kommer du att upptäcka att frågan om “Vad är mitt syfte i livet?” är mycket lättare att svara på.

Att hitta ditt syfte är en livslång resa.

Slutligen – summa summarum:

Allt i livet uppmanar oss att växa. När vi kör på ren rutin och slutar upptäcka nya saker börjar vi känna smärta, rädsla och ha ångest. 

Vi är då mottagliga för avundsjuka när vi ser oss omkring och ser vad alla andra har som vi inte har. Istället för att fråga “Vad är mitt syfte med livet?”, börjar vi begära status, materiella saker och makt. Alla dessa ger bara en kortvarig lycka och status och i slutändan kommer du att att känna dig tom och trött.

Fördelar att känna syftet:

Forskare undersökte nästan 7000 äldre vuxna om sambandet mellan dödlighet och att hitta syftet. Deltagare som inte hade en stark känsla av mening med sina liv hade mer än dubbelt så stor risk att dö i förtid än de som hade listat ut sitt syfte med livet. 

Att ha en känsla av syfte minskade också förekomsten av kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Dessa resultat var universella och oberoende av inkomst, etnicitet, kön och utbildningsnivå. 

Forskare drog slutsatsen att att hitta ditt syfte hjälper dig att leva längre. Det är också viktigt för lycka och tillfredsställelse.

När du vet ditt syfte kommer du att uppleva en känsla av klarhet som aldrig förr och du kan koppla det du vill uppnå till din ultimata uppfyllelse. Du kommer att känna dig passionerad, driven och fokuserad. Du kommer att sluta slösa din tid att gräva det förflutna eller oroa dig för framtiden.

Du börjar leva i nuet – och det är den största gåvan du kan ge dig själv i livet!

Jag arbetar mer tarot på coachande och intuitiv sätt:

Coachande och intuitiv tarotkonsultation kan vara en bra startpunkt att upptäcka de onödiga rutiner som har blivit en tung tvångströja i livet. Tarot kan också ge insikt hur vi alla mer eller mindre omedvetet självsaboterar tillvaron och vilka saker gör att vi sitter fast i det tråkiga ”mellanmjökstillvaron” och inte kan hitta vårt syfte i livet. 

Varm välkommen att kontakta mig för en intuitiv tarotcoaching på www.tarotguiderna.se där jag är vägledere nummer 186.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *