SPEAK OF THE DEVIL – DJÄVULSKT ROLIGT – ELLER?

Djävulen är tarotlekens största Egoist med ett stort E! 

Jag samlar kontemporära och moderna tarotkort och Djävulen är alltid en av de korten som jag tittar extra noga innan jag köper ett nytt tarotlek; säger Djävulen ingenting till mig kommer jag mest troligt inte heller att konnekta med resten av kortleken.

På italienska säger man: “Se cenate con il diavolo, è meglio che vi portiate un lungo cucchiaio.” – “Om man äter med djävulen är bättre att ha med sig en lång sked”!

Djävulen kallas ju också Lucifer – och ordet ”lucifer” betyder tändstickor på nederländska! Jag älskar detta sammanträffande! Djävulen i tarot är just som en tändsticka: den ger oss ljus och behagligt värme som varar enda en jättekort stund – och vi kan bränna oss eller tändstickan kan bränna ner allt vi har om vi inte ha koll på den! Samtidigt behöver vi eld för att överleva!

Eld – liksom Djävulen – är ”en god tjänare men en dålig herre”!

Djävulen är ett mycket fascinerade kort i tarot. Kortet är den del av den Stora Arkanan som handlar om livsviktiga läxor vi alla måste lära oss under livets gångs. Djävulen är kort nummer XV (15)  och börjar den tredje delen av Stora Arkanan som omfattar korten XV till XX (15 till 21). 

Den här tredje delen av Stora Arkanan kan kallas för ”The Heat is On” och den handlar och visar oss själens resa mot oss själva. 

Numerologiskt sätt sammankopplas Djävulen med Magikern som är kort nummer I, Överprästen som är kort nummer V och Kärleksparet som är kort nummer VI. 1+5 = 6. Med detta kan vi se andra aspekter av Djävulen: Djävulen bemästrar sin sak som Magikern, skapar rigida regler runtomkring sig – och har anhängare och fans och han får oss att bli passionerade och perverst förälskad i honom. Magikern vet hur man trollar fram det man vill och kan trollbinda vem som helst – och Djävulens lek med oss trollbinder oss till lögner och falska löften som orsakar oss skada till slut.

Intressant nog hotar många religiösa ledare oss med Djävulen – och den stora religösa ledaren i tarot är Överprästen. När vi räknar upp alla kort från början av Stora Arkanan till Överprästen kommer vi fram till Djävulen 0+1+2+3+4+5 = 15! Så Djävulen narrar oss med sina tricks som växer och dominerar dom som är Djävules anhängare och tror på honom!

Djävulen är livets hetta som tar övertaget om vi inte är försiktiga.

Kortet är som cayenne, chili, peppar – och alkohol, dominans, droger, eld, S/m och tuffare tag  – och kan skapa beroende och missbruk samtidigt som vi blir frestade av saker som Djävulen erbjuder oss. 

Samtidigt ger Djävulen ett val – men valet är många gånger ett val mellan pest och kolera eftersom ingen av valen i överdrift kommer att leda till ett gynnsamt resultat på längden!

Hur Djävulen dyker upp med andra kort kan det betyda olika saker:

Djävulen + bägare betyder oftast alkoholmissbruk.

Djävulen + svärd kan betyda drogmissbruk.

Djävulen + mynt kan berätta om spelmissburk.

Djävulen + stavar kan indikera fetischism och sexuella tvångstankar.

Livet innebär både gott och ont – ljus och mörker:

Psykoanalytikern Carl Jung sa att: “Man inte blir bli upplyst genom att föreställa sig ljusets figurer, utan genom att göra mörkret medvetet.”

Jung också påstod att ”Uppfattningen att gott och ont är andliga krafter utanför oss, och att människan är fånge i striden mellan dem, är mycket lättare att leva med än insikten att motsatserna är de outplånliga och oumbärliga förutsättningarna för allt psykiskt liv, …”

Djävulens fackla kan bränna oss – men facklan kan också visa oss vad som finns gömd i mörkret och belysa hindren som gör att ibland snubblar i livet. Facklan är som en ficklampa riktad till vårt djupaste psykiska källare och med ficklampans hjälp kan vi eventuellt erkänna och inse spelet vi har spelat med Djävulen för att dölja vår rädsla och smärta. Men: Djävulen bedövar vår tillvaro mot att ta oss vår styrka sakta men säkert.

Djävulen i tarot berättar oss om förslavning av våra krafter till någon eller något – och förslavningen begränsar vår medvetande och kedjar fast oss med illusion och lidande. Djävulen tar alltid mer än ger till oss – och Djävulens krav från oss ökar hela tiden och successivt. Vi är fast i Djävulens kedjor och makt tills vi förstår och inser vad som håller på att hända med oss. Vi är fastkedjade med Djävulen så länge vi inte erkänner eller förstår inte våra döda vinklar i tillvaron; när vi förstår vad som håller oss fast kan vi slita oss loss från kedjor som inte gör oss nytt och som förhindrar oss att gå framåt i livet.

Kortet vill få oss att förstå att vi ska humanisera – inte demonisera – våra dolda skuggor utan se våra skuggor i vitögat och stå öga mot öga med våra mörkaste sidor. När vi erkänner våra mörka sidor kommer vi att förstå vad som behövs från oss för att friöra oss från någonting som inte gör oss nytta kunna gå vidare livet.

När vi leker med Djävulen blir resultatet att:

Vi upplever oss begränsade.

Vi agerar oss på ett sätt som hindar oss att utvecklas.

Vi förnekar att vi är deprimerade eller har missbruksproblem.

Vi ville inte ändra på oss och skyller andra.

Vi tillåter oss att bli illa behandlade och tillåter oss att behandla andra illa.

Som bäst ger Djävulen oss följande insikter och råd:

Acceptera begränsningarna i den nuvarande situationen.

Möt dina inre demoner och skuggor.

Låt inte dig bli kontrollerad av andra.

Du måste lära dig att lita på dina egna förmågor och din egen styrka.

Djävulen kan också betyda ”jävla annamma”.

Djävulen varnar: 

”Akta! Någon vill utnyttja dig! Du är lika värdefull som alla andra och ingen har rätt att utnyttja dig.”

”Någon sitter fast i miss(någonting).”

Så vad vi har lärt oss om Djävulen i tarot:

Jag älskar den italienska ordspråket om Djävulen! Djävulen kan koka ihop värdens godaste kryddiga soppa som stimulerar alla våra sinnen och som får oss att vilja smaka mer oh äta mer och mer av soppan. Men: här gäller det att inte gå så nära och inte besöka Djävulens middagar för ofta så att vi inte bli brända! Smaka soppan då och då – men höll ett sunt avstånd till frestelsen så att du inte blir beroende av Djävulens ihopkok!

Och fördöm inte Djävulen att alltid vara en man: Miranda Priestly i filmen ”The Devil Wears Prada” år en av praktexempel på en kvinnlig Djävul!

Så lite av Djävulen ibland och under kontroll kan vara helt underbart – men akta dig att gå för nära – och stanna inte för länge!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *